Jag i full gång med att gräva upp vårt nyaste trägårdsland

Fantastiskt solig dag. Mycket fikande, diskuterande och grävande blev det.

Emil var över och hjälpte oss med planeringen av våra nya bäddar. Jag hade läst något om Hugelkultur och frågade honom om råd. Som vanligt hade han massor med idéer och kunskaper att dela med sig av. Så nu blir det en stor Hugelbädd som kommer gå från sidan av vedboden och in mot tomten. Vi gräver först bort jord, sedan lägger vi i stockar och annat förmultningsbart bröte och därefter jord på. Tanken är att förmultningen av det som vi lagt i kommer skapa kalasfin gjord. På några års sikt vill säga. Rent estetiskt kommer det mest se ut som en jordvall som vi odlar på. Första året kommer vi så en del sockerärtor och kanske några bondbönor. Längs kanten mot gräset lägger vi en björkstock för att markera var bädden börjar. Snyggt skall det va! Jag såg förresten att Sara Bäckmo anlade sin första bädd enligt Hugelkultur i vintras. Hennes är dock betydligt lägre än den vi tänkte göra.

Under tiden som mamma och Madeleine klippte gräset roade jag mig med att börja gräva ut en bädd kring tre av våra stenar. När jag grävde bäddarna i höstas började jag med att försöka gräva raka, fina bäddar. Dock är det mycket sten här så redan efter någon meter fick jag börja gräva runt större stenar som jag inte kunde få bort. Så våra odlingsbäddar ser ut som ormar ungefär. Organiskt och fint!

Markerat nytt trädgådsland

Markerat nytt trädgårdsland, antagligen kommer vi ha spenat och blommor här

Nu har jag ett annat sätt att angripa det. Jag börjar istället med att hitta de större stenarna och frilägga dessa från mossa. Därefter markerar jag med en trädgårdsslang lite snyggt några decimeter ut från stenarna. Detta blir det nya landet. Sedan gräver jag upp mosstuvorna. Och vipps har vi en ny snygg odlingsbädd. Detta gör att jag slipper upptäcka stora stenar under tiden som jag gräver. Dessutom kommer stenarna hålla jorden lite varmare. Så naturen vinner, stenarna får bestämma hur vi skall ha våra bäddar helt enkelt. Det känns som det kan bli bra i slutändan. Även om det tar tid!